Saltar al contenido →

ACTES CONCLOSOS

14.- UNA VESPRADA AL CARRER LOPE DE VEGA

ELS 12 TREBALLS D’HÈRCULES. Camí al paradís

23 setembre 2017

Sota un sol de justícia a les 16:00h realitzàrem el primer treball que va ser col·locar les cadires que ens deixà Miquel Gómez director de l’orquestra de plectre “El Micalet” que està al carrer Sant Miquel, tot just en la mateixa pujada al monestir de Sant Miquel. Gràcies Miquel/ssss.

Segon treball. La instal·lació elèctrica gràcies a un dels veïns. La posada en marxa de l’equip d’amplificació seria el tercer treball.

Quart treball. La col·locació de l’urna i les paperetes. La ubicació de taules per al posterior refrigeri seria el quint treball.

El Sisè treball. Paqui Nàcher ens emocionà amb una intervenció sentida, recordant quan treballava de mestra en una simple planta d’una de les cases del barri. Com han canviat les coses!… Setè treball i molt important Paqui demanava als regidors presents que la rèplica dels 12 treballs realitzada per onze famílies del carrer fóra definitivament instal·lada amb la mateixa dignitat en que ells l’havien confeccionant.

Vuitè treball. Joanvi nomena una a una cada família com si fóra l’alineació d’un equip de futbol. A la porteria… defensa granera… migcampista llenyer…

Novè treball. Magistral la descripció i l’explicació del mosaic per part de Xavier Vidal arqueòleg municipal.

Desè treball. Miguel Cintero, un dels membres dels últims romàntics relata breument però emotivament el treball que un grup gran i plural de Llíria ha realitzat per a promocionar el magnífic patrimoni que té la ciutat.

Onzè treball. Divertidíssima actuació musical per part dels últims romàntics. Temes nous, especialment escrits per a aquest acte i altres de tota la vida. Uns autèntics cracks. Ens explicaren que Hèrcules passava l’estiu al Prat.

Dotzè treball. Ens el menjàrem tot. Exquisit refrigeri que ens van  oferir Fil-per-randa viatges Ca Susi i l’orxateria la Xixonenca de Partidors.

En fi, dotze més els dotze dels veïns, vint-i-quatre treballs de Llíria. Ni Hèrcules haguera pogut fer-los millor.

 

02.- ELS 12 TREBALLS D’HÈRCULES

Camí al paradís

GESTORA: Paqui Nacher

Defensa: Xavier Vidal.

Cicerone Edetà: Andreu Casadevall.

Regidora: Carmen Feltrer.

Comerç tradicional: Restaurant La Vaca. L’oficina de Caixa popular de Llíria. La veu de Llíria.

Associacions: Associció de jubilats i pensionistes de Llíria. Federació de penyes taurines de Llíria.

Música: Els últims romàntics.

Èquip esportiu. Club Basquet Llíria.

Centre educatiu: Escola de Dansa Llíria.

Peça referencial: Mosaic la Caverna de Sòria. (MAN).

Gràcies amics per l’esforç.

 

UNA NIT A L’ASSUMPCIÓ

19 d’agost del 2017

Constructors de somnis?. Volem recuperar el costum que teníem quan érem xiquets els que ara pentinem canes, de fer dels melons no aprofitables, fanalets de llum.

No feu això… cal ser originals… No sé a què es referien quan em digueren aquesta afirmació. Ni tan sols, no sé si val la pena esmentar-la. El que sí que recorde amb tota claredat, és el que deia el gran arquitecte modernista Antoni Gaudí… “Originalitat és tornar a l’origen” i nosaltres hem intentat tornar als orígens de la nostra infantesa, fent dels melons d’avui una xicoteta festa d’ahir i  de sempre.

Amb els melons encesos i seguint la música del Tabal i la dolçaina, encetàrem un deliciós passeig per la Vila medieval de Llíria. Seguírem les detallades explicacions de Maria Eugènia Torner. Una bona arquitecta i una gran persona, que va fer la tesina doctoral al voltant dels enigmes del barroc de Llíria.

Descobrírem perquè l’església està on està, la cúpula és com és i tantes interessantíssimes coses que desconeixíem. Gràcies, ha estat un plaer sentir-te.

Tancàrem amb un magnífic concert ofert per Consolat de mar. El grup Harmonie Ensemble, conformat per quinze magnífics músics dirigits per Pasqual Cabanes Fabra, interpretaren música barroca en la seua primera part i un fi de festa amb obertures de sarsuela en la segona. No hi hagueren crits de Bravo perquè hi érem a una església, però de ben segur que s’ho mereixien.

De nou les Meravelles llirianes aconseguien moments d’emoció. En record de les víctimes de l’atemptat de la Rambla de Barcelona, sonà com mai havia sentit, “El cant dels ocells”. Un espai, un moment, una música, un sentiment…

 

13.- L’Assumpció. Escriptura en pedra.

GESTOR: Mario Arastey.

Defensa: Mª Eugènia Torner Feltrer.

Cicerons Edetans: La Comunitat educativa del col·legi Francisco Llopis.

Regidora: Empar Llàcer.

Música: Grup Harmonie Ensemble.

Associació: Confraria del la Mare de Déu del Remei.

Centre educatiu: Col·legi Francisco Llópis.

Peça referencial: La portada de l’església de l’ex monestir de Sant Miquel i els reis. València.

Gràcies.

 

UNA VESPRADA DE DIUMENGE PEL SEGLE D’OR VALENCIÀ A LLÍRIA.

Diumenge 30 de juliol 2017

Un passeig per la història, la literatura i l’arquitectura medieval e la Vila de Llíria ens portà a admirar la joia amagada de la capital del camp de Túria. “El mural del Bon Pastor”.

“La Crònica de Jaume I”; el poema de Jaume Roig, “L’Espill”; “L’elogi als diners”, d’Anselm Turmeda; “La Carta Pobla” de Llíria; “Ací em pariren i ací estic” de Vicent Andrés Estellés; conformaren un relat literari que conformà una manera diferent de visualitzar l’arquitectura gòtica del segle d’or valencià a Llíria.

Conduïts de manera magistral per Vicent Sesé i amb la participació activa del grup férem entre tots una exquisida visita que pot marcar una nova època en les relacions del patrimoni i el ciutadà. Una manera diferent de fer turisme cultural.

Concloíem amb un refrigeri del millor que hem gaudit gràcies a les mans i el bon fer del Forn de Kati, banyat amb bon vi valencià i l’ajuda inestimable de Conxa pel que té a veure amb la infraestructura.

Amelia. Tot un èxit. Gràcies per la teua dedicació.

 

10.- EL MURAL DEL BON PASTOR.

Carícia per als sentits.

GESTORA: Amelia Marín.

Defensa: Vicent Sesé.

Cicerone Edetà: Sonia i Mónica Castellano de l’equip de gimnàstica rítmica.

Regidor: Juan José Alcayde.

Música: Manu Torres.

Comerç tradicional: Restaurant Segle XXI. Forn de Kati.

Associació: Club de Patinatge Llíria.

Centre Educatiu: Escola Oficial d’Idiomes de Llíria.

Peça referencial: Museu de Belles Arts de València. Retaule de Bonifaci Ferrer

Gràcies.

 

UNA SERENATA VALENCIANA AL PEU DEL TOSSAL DE SANTA BÀRBARA

15 de juliol 2017

No es pot fer millor!!!!

Me comentà un dels participants a la presentació de Santa Bàrbara com a Meravella lliriana.

Sembla la festa del barri!!! Dogué el veí que m’omplí la bolsa d’aigua per la banderola.

Crec que hem batut el record d’assistència, increïble la participació en una nit que passarà a la història de Llíria gràcies a un grup d’excel.lents persones.

Tot començà netejant l’espai on anaven a fer el sopar. Sembla mentida però hi havia brutícia d’època ibèrica.

Des de partidors eixquèrem passejant acompanyats per Reme Tordera que va fer-nos una acurada explicació de la Llíria del segle XVIII. Gràcies per l’interés, la dedicació i professionalitat.

El refrigeri no el millora ni el millor restaurant de 5*****

Nosaltres avall de milions d’estrelles, la lluna i el calvari de la Santa, gaudírem del menú que ens havien preparat el forn del Rabal i cal Guito. Tota la família al peu del canó… mai millor dit.

Coques, formatges, embotits, tartes… vins de tota mena, refrescos… Gràcies amics.

La música vingué a càrrec del grup de dances d’Alaquàs i del grup el Tossal de Llíria.

Cal fer esment a la gestora de la candidatura; Imma Riera, és difícil de descriure allò del que és capaç de fer. Treu d’on no n’hi ha, fa or de les pedres i una gran festa d’una presentació de candidatura.

La candidatura també ha sigut el veinat. Que ens ha recolzat en tot el que hem fet.

Ens han deixat les seues cases per vestir-nos. Ens ajudàren a montar i a desmontar, agranar i a deixar l’entorn molt millor que el trobàrem.

Hi hagueren alguns problemetes amb l’equip eletrògen. Que es s’arreglaren . Primer cantant cant d’ESTIL fins que tornà la llum.

Nota: Ens faltà cantar. Que vinga que vinga que vinga la llum.

 

11.- EL TOSSAL DE SANTA BÀRBARA.

Encís de muntanya.

GESTORA: Imma Riera.

Defensa: Reme Tordera.

Cicerone Edetà: Vicent Lis.

Regidora: Mari Cruz Pedrero

Música: Grup de danses i rondalla El Tossal de Llíria.

Comerç tradicional: Xarcuteria cal Guito i El Forn del Rabal.

Associació: Associació de consumidors i d’ames de casa “Tyrius”. Associació “Elles dones”.

Peça referencial: L’ermita dels Sants de la Pedra de Sueca.

Gràcies.

 

UN CAP DE SETMANA ROMÀ 

PER L’EDETA DE NEGRINUS

1 i 2 de juliol 2017

Començàrem amb una representació teatral de  un grup de ciutadans de la Llíria actual que es van imaginar com serien els ciutadans romans de l’antiga Edeta Romana. Una experiència músic teatral nova, que va comptar amb la soprano Eva Paula Bonora i amb nombrós públic que no es va voler perdre aquesta aproximació teatral als nostres avantpassats.

Impressionant la presentació de diumenge de l’Edeta Romana per la gent de la Unió Musical de Llíria encapçalats per Fina Pérez La Piedra.  

Una cercavila amb 70 músics de la banda juvenil de la Unió Musical de Llíria recorregué el carrer de Sant Vicent fins l’entrada a les Termes de Mura. Centenars de persones estaven guaitant a l’expectativa del què passaria poc després.

Magnífica la interpretació de la banda sonora de Benhur per part de la bandeta. La música omplia de somnis les ruïnes monumentals de les termes romanes, del monument de la roma imperial més important d’Hispània. Semblava que més prompte que tard arribarien les quadrigues a Llíria.

De sobte sonava una altra banda sonora, aquesta vegada cantada per la coral de la Unió, Gladiator impregnà de color i sabor el vespre més romà que ha viscut el balneari de Mura des del temps de Nigrinus.

Concloíem amb el saber, l’experiència i el rigor de l’arqueòleg i director del MALL Vicent Escrivà. Una acuradíssima explicació, una conferència en moviment mentre passejàvem per aquest extraordinari monument, que aquest cap de setmana s’ha expressat com un ésser viu gràcies a l’equip de gestió de les Meravelles Llirianes.

10.- EDETA ROMANA. Memòria en pedra.

GESTORA: Fina Pérez La Piedra.

Defensa: Grup de teatre

Cicerone Edetà: Vicent Escribà.

Regidor: Paco García.

Música: Banda juvenil de la Unió Musical de Llíria i la coral de la Unió Musical de Llíria.

Comerç tradicional: Restaurant “La Taula”.

Associació: Unió Musical de Llíria.

Centre educatiu: Col·legi de la Unió Musical de Llíria.

Peça referencial: Les Termes romanes de Bath, Anglaterra.

Gràcies.

 

UNS DIES DE MÚSICA

22, 24 i 25 de juliol 2017

Llíria es coneguda des de fa molts anys, com la ciutat de la música però, que es la música sense els músics?

El projecte de les meravelles Llirianes vol unir patrimoni amb música perquè moltes ciutats valencianes tenen patrimoni, moltes ciutats valencianes tenen músics, però sols una te les dues coses, i eixa es la nostra ciutat. Llíria.

La meravella que hui recolzem es precisament la de la ciutat dels músics, alguns de vostès estaran pensant en la música de banda que ens situaria 200 anys en darrere, però la música a Llíria ha estat sempre, vestigis tenim de la seua importància en totes les cultures que han poblat al llarg de la historia les terres que conformen el terme de Llíria, des dels ibers fins als nostres dies.

L’imaginari popular podria donar moltes versions de per que Llíria es terra de música i de músics, jo particularment em quede en una que es a la vegada, misteriosa, divina, mitològica…. La possiblement explicació de perquè Llíria es bressol de músics.

Una cercavila amb els músics de la banda juvenil de la Unió Musical de Llíria i de la Primitiva recorregueren els carrers de Llíria. Centenars de persones estaven guaitant a l’expectativa del què passaria després.

Magnífic el concert de l’orquestra de la Unió Musical de Llíria a la magnífica església de la Sang.

Concert de la Coral de l’horta Sud als Banys àrabs.

Concert de la Banda juvenil de la Primitiva de Llíria.

Agrair molt especialment a Rosario de ca Susi la seua col·laboració desinteressada i al Col·legi Francisco Llopis per l’atenció que tinguérem amb nosaltres facilitant-nos el pati situat davant de les termes de Mura. Gràcies Concha i moltes gràcies Juanjo, sense la vostra col·laboració aquest projecte no hi haguera estat possible.

 

9.- LLÍRIA CIUTAT DE LA MÚSICA I DELS MÚSICS Simfonia de cultures

GESTORES: Assumpció Barea i Elvira Asensi.

Defensa: Carles Subiela

Cicerone Edetà: Salvador Brotons, director de la banda municipal de Barcelona; i José Carlos Martín, director de l’orquestra del conservatori de Madrid.

Regidor: Pere Vicente.

Música: La Coral de l’Horta Sud. Sant Marcel·lí.

Comerç tradicional: Restaurant “El Olmo”.

Associació: Federació del comerç federat de Llíria.

Centre educatiu: IES Camp de Túria.

Peça referencial: La ciutat de Macerata. Les Marques, Itàlia.

Gràcies.

 

UN VESPRE AL HAMMAN

18 de juny 2017

La cal·ligrafia àrab és especialment ornamental. Se’n duguérem a casa els nostres noms escrits en aquesta bonica llengua.

La sorpresa va ser Al-Hilal. Un grup de dansa festera que amb els seus balls ens transportà a les batalles de moros i cristians, representades en infinitat de poblacions valencianes. Gràcies xiques.

32

Joan V. Candel presentà la candidatura, explicà el criteri d’intervenció amb tot detall, per tal de recuperar un monument tan important com aquest i tots junts, com si estigueren en funcionament, gaudírem d’un bany oriental.

Un grup de xics i xiques de l’associació intercultural de Llíria ens regalaren dolços típics del Magred i un gotet té. Xe que bo.

Juan Carlos López i Javier Núñez, regidor i gestor de la candidatura respectivament, tancaren l’acte i recolliren els vots.

 

UN MATÍ A LA MEDINA DE LYRIA

10 de juny 2017

Començàrem amb un got d’orxata ofert per Mar de la Jijonenca de partidors, l’inici de tot un seguit d’aromes i sensacions que anaven a acompanyar la visita.

El pont de vidre va ser la porta d’entrada al segle XII, férem empatia, ens posarem en la pell dels valencians que habitaren la Lyria musulmana i ens preparàrem per a fer un Hamman. La imaginació al poder.

L’entrada als Banys espectacular. Sonava la música ambient, una melodia àrab d’un violí magníficament executat per Xavi Morató. Ricardo de la croissanteria El Molí, ens va delectar amb boníssimes pastetes llirianes d’origen àrab, mentre submergits en la imaginació gaudírem dels banys com si en realitat estigueren en funcionament. Quin meravella! espontàniament expressaven els participants sense aturar-nos.

33

Fàtima, una xica musulmana d’origen magrebí, endolçà la ruta recitant els poemes en àrab, la llengua original en què havien estat escrits.

No férem esperar molt de temps a Reme que ens deixà guaitar el pati de sa casa. Sembla increïble però estén la roba des del mur a una de les torres que resten d’època islàmica.

30

Passàrem davant de l’Alcassaba i l’aljub, per entrar a l’església de la Sang. Ací sota el teginat mudèjar, Otmane i Marouane, dos llirians d’origen marroquí, interpretaren en àrab i valencià, amb gran força i delicadesa, les meravelloses lletres d’Ar-Russafí, poeta nascut a València a l’inici del segle XII, mentre sonava l’Ave Maria de Mascagni.

Juan Carlos López i Javier Nuñez, regidor i gestor de la candidatura respectivament, tancaren l’acte i recolliren els vots. Competim amb grans monuments, amb músics i amb fantàstics paratges naturals, però en il·lusió i ganes, estem a l’altura de qualsevol.

El responsable del relat, Joan V. Candel, feliç i amb els cinc sentits a flor de pell, comentà que teníem com a objectiu que gent de diverses procedències, cultures i llengües sentiren tots junts les mateixes emocions que genera la música, la poesia, la gastronomia, el patrimoni i els aromes de la Lyria d’època islàmica.

 

08.- ELS BANYS ÀRABS. L’estrella d’orient.

GESTOR: Javier Nuñez.

Defensa: L’associació d’acció social intercultural de Llíria.

Cicerone Edetà: Joan V. Candel.

Regidor: Juan Carlos López.

Música: Xavi Morató violí. El Cor de la Casa d’Andalusia de Llíria i el Camp de Túria. El grup de dansa Al-hilal.

Comerç tradicional: Orxateria La Jijonenca i Croissanteria el Molí.

Associació: La casa de Andalucía del Camp de Túria i Llíria.

Peça referencial: Banys àrabs de Torres-Torres.

Gràcies.

 

CAP DE SETMANA EN LA CONFRARIA DE LA SANG

27 de maig 2017

El cap de setmana va començar amb un acte  a l’església de la sang sota el títol “homenatge als hòmens i els dons de la sang”. Toni Librer, Carlos Asensi i Paco Manuel Garzón ens van explicar la història de la confraria des del segle XVI fins als nostres dies.

Exposats al públic van quedar les vestimentes de les figures que apareixen en la nostra setmana santa i vam poder gaudir veient al Crist exposat fora del sepulcre. El detall de les faccions, mescla de sofriment i serenitat.

El diumenge la candidatura ens va guiar pel casc antic, emulant el recorregut de les primeres processons de setmana santa al municipi. La comitiva para a l’església del Bon Pastor i en la de la Mare de Deu on ens van explicar curiositats dels edificis i antigues disputes entre confraries. Acabat el recorregut, i altre cop a la Sang, el cor de l’Assumpció dirigit per Don José Alonso va interpretar obres pròpies de la Setmana Santa.

Per finalitzar Carnes Faubel va satisfer el nostre apetit amb un variat aperitiu artesanal.

06.- CA LA VILA. Punt de Trobada.

GESTOR: Paco Manuel. Confradia de la Sang.

Defensa: Toni Llibrer. Historiador i escriptor..

Cicerone Edetà: Don José Alonso. Sacerdot.

Regidor: Vicent Torner.

Música: Cor de l’església. Parròquia de l’Assumpció.

Comerç tradicional: Carns Faubel. Xarcuteria.

Associació: Confradia de la Sang.

Peça referencial: La Confradia de la Sang. Sagunt.

Gràcies.

 

CAP DE SETMANA EN CA LA VILA

21 de maig 2017

 

Començàrem amb records i anècdotes de la CASA DE TOTS ELS LLIRIANS, com la va denominar Josep Maria Jordán. La part immaterial de l’edifici, l’emotiva, la de sentiments a flor de pell.

La descripció de l’edifici corregué a càrrec de Paco Rozalen. Sala a sala ens va informar, amb un to reivindicatiu, dels fets històrics allí esdevinguts. Gràcies mestre.

Una visita musicada per quatre joves promeses de la flauta travessera: Sara, Clara, Maria i Ximo. Músics de sisè de conservatori que estengueren els paisatges interiors cap fóra i introduïren les vistes exteriors dins de la meravellosa cambra a través de les harmonioses arcades.

Els ritmes i la veu de Maria Faubel van omplir l’Almodí (actual Sala de plens) de les seues meravelloses lletres i poemes, interpretades amb gran força i delicadesa, són un dels records que no oblidarem mai d’aquest matí.

I quan semblava que tot havia acabat, ens esperava un refrigeri d’època renaixentista. Sí heu llegit bé, d’època renaixentista. La tasca de Ca Pep ens va sorprendre amb uns productes artesanals de gran qualitat tal i com els cuinaven ara fa 400 anys. Gràcies.

Volem agrair a Ferran Pina i a Paco Gorrea l’esforç i l’eficàcia manifesta, perquè tot estiguera perfectament enllestit a l’hora i al lloc desitjat. Gràcies, la gestió perfecta.

Un wsp del regidor de turisme de Burjassot, Roc Senent, ens recordava la relació que hi havia tingut Vicent Andrés Estellés amb Llíria i el seu interès de promoure conjuntament aquestes dues boniques poblacions valencianes.

06.- CA LA VILA. Punt de Trobada.

GESTOR: Francesc Gorrea.

Defensa: Paco Rozalen.

Cicerone Edetà: Josep Maria Jordan.

Regidor: Ferran Pina.

Música: Maria faubel. Quartet de flautes travesseres.

Comerç tradicional: Ca Pep.

Associació: Policia Municipal de Llíria.

Centre educatiu: Conservatori municipal de Llíria.

Peça referencial: Les Sitges de Burjassot.

Gràcies.

 

CAP DE SETMANA EN LA CONCÒRDIA

7 de maig 2017

Començàrem fent una excursió pel sender del Cavalló de l’Olivera, buscant el coll del Puntal on esmorzarem agradablement gràcies a l’aportació de la Societat de Caçadors la Concòrdia.

Amb les energies renovades gaudírem de les millors vistes de la Concòrdia sobre el Camp de Túria. Al mirador del Puntal, gaudint del paisatge des del corral de Penya-roja.

Passejarem el parc amb detallades explicacions del medi ambient per part de Vicent Forment.

Els no caminadors ens desplaçarem des de les Termes amb dos autobusos plens de gom a gom, gràcies a la col·laboració del regidor responsable del medi ambient Francesc Fombuena que ens va facilitar els mitjans de transport i un centenar de cadires.

En arribar al castellet de Bernabé, Imma Rodilla, gestora turística i guia de Fil-per-randa, va fer una acuradíssima visita al jaciment arqueològic.

Tot seguit ens esperava un refrigeri amb productes ecològics oferts pel Forn Santa Ana. Variadíssima i exquisida col·lecció de la gastronomia popular lliriana. Gràcies.

Tino, pràcticament recuperat, ens va guanyar amb bons vins valencians i diversos productes del seu celler, com ara les cerveses de artesanals…

La colla Pastrana de música popular valenciana encetà un concert de tabal i dolçaina en un jaciment arqueològic. Música i Patrimoni els dos referents del Camp de Túria.

No es poden fer més coses en un sol matí. Tornàrem passejant agraint a l’equip gestor el treball realitzat, els quals ens prometeren una vetlada musical a l’estiu vinent.

 

05.- LA CONCÒRDIA. Plena de vida.

GESTORA: Imma Riera.

Defensa: Imma Rodilla.

Cicerone Edetà: Manuel Izquierdo.

Regidor: Paco Gijón.

Música: Colla Pastrana de la Unió Musical de Llíria.

Comerç tradicional: Forn de Santa Ana i el Celler de Ca Tino.

Associacions: Societat de Caçadors La Concòrdia, Colla senderista Centpeus i El Casal Jaume I.

Peça referencial: El Puntal dels Llops. Olocau.

Gràcies.

CAP DE SETMANA EN EL PARC DE SANT VICENT

22 d’abril 2017

Començàrem fent una excursió des de Partidors al parc de Sant Vicent. Clara, concisa i rigorosament guiada per Carles Asensi. Descobrirem bancals bastits en pedres d’època romana i boniques vistes de Llíria des de l’horta.

En arribar-hi, ens esperava un xicotet esquirol, un ramat d’ànecs, alguns peixos, entre pins i aigua, pura i cristal·lina. Un mar de calma, al peu del lloc on segons conta la tradició el nostre patró va fer el miracle.

Passejarem el parc amb detallades explicacions del medi ambient, històriques amb la ubicació del Temple de les Ninfes i el relat del Miracle de Sant Vicent.

Aprofitàrem per a contactar amb les famílies, alguns excursionistes i xicotets grups que passaven el matí al parc, per a explicar-los el projecte de difusió del nostre Patrimoni cultural.

Tot seguit ens esperava un refrigeri amb Coques d’embutits amb bon vi ofert per Ca El Xelvano.

Ja dins l’ermita gaudírem d’un bonic concert de l’Agrupació Musical Vicente Giménez. Agrair-los la predisposició a la col·laboració que ens han brindat des del primer moment. Llíria és capaç de convertir una simple rondalla en una magnífica orquestra. Aquesta és la raó de que siga coneguda com la Capital valenciana de la Música.

Combinant simultàniament amb la música ens emocionàrem amb un recital de poesia popular d’autors llirians. Poemes adreçats al Parc, l’aigua, l’ermita, el Sant i especialment a la gent, a la nostra gent. El regidor de l’Ajuntament de Llíria Paco Fombuena va participar-hi recitant alguns dels més emotius versos.

No es poden fer més coses en un sol matí. Tornàrem passejant agraint a l’equip gestor el treball realitzat, els quals ens prometeren una vetlada musical a l’estiu vinent.


 

04.- EL PARC I L’ERMITA DE SANT VICENT.

Remor d’aigua.

GESTOR: Toni Castellano.

Defensa: Carles Asensi.

Cicerone Edetà: Maribel Aísa.

Regidor: Francesc Fombuena.

Música: Agrupació musical edetana. Vicente Giménez.

Comerç tradicional: Ca El Xelvano.

Associacions: Confraria Sant Vicent, Club d’atletisme Llíria, Club Balonmano Llíria, Coraleta Les Claus.

Centre educatiu: Col·legi de Sant Vicent.

Peça referencial: Jardí Botànic. Universitat de València.

Gràcies.

 CAP DE SETMANA EN EL MALL

8 i 9 d’abril 2017

Començarem amb una exhibició de pilota valenciana a la mateixa plaça Major de Llíria oferida per l’escola de Pilota de Llíria.

Il·lustrativa l’explicació de l’edifici del MALL per part José Miguel Maícas: l’arquitectura contemporània sempre de difícil interpretació, de la mà d’aquest arquitecte i professor, va resultar clara, senzilla i interessant. Ara és molt més fàcil d’entendre aquest magnífic edifici.

Tancàrem cap a les 14:00h amb un refrigeri ofert pel restaurant El Italiano.

Interessant la ruta per l’Edeta Romana que ens va oferir Reme Tordera d’Ara Turístic. Una nova experiència per una ciutat virtual. Gràcies per obrir-nos la imaginació.

Fina Pérez Lapiedra presentà al teatre de la UNIÓ el projecte de Meravelles llirianes. Com a inici d’un concert impressionant va anunciar que la UNIÖ recolzava l’Edeta Romana. En arribar el final, per un moment, la música de la magnífica banda simfònica de la Unió musical de Llíria, enfilant-se per les parets, ens transportà a l’Edeta Romana de Marcus Cornelius Negrinus.

De nou diumenge, davant del bou en la sala ibera, la lectura d’Edecon ens col·locà a les portes de l’època ibèrica.

Magistral la visita dels continguts del MALL a càrrec del professor i historiador Joan Josep Adrià. Rigor, emocions, primícies, detalls… La cultura transmesa divertint, amb elegància i sentit de l’humor.

 

03.- EL MUSEU ARQUEOLÒGIC DE LLÍRIA.

El rovell de l’ou.

GESTORA: Reme Tordera.

Defensa: Joan Josep Adrià.

Cicerone Edetà: Monica Menenciano.

Regidora: Consol Morató.

Comerç tradicional: Restaurant El Italiano.

Associacions: Junta Central fallera de Llíria.

Centre educatiu: Escola de pilota valenciana de LLíria.

Peça referencial: La Sala d’Edetània del Museu Arqueològic a La Beneficiència de València.

Gràcies.

CAP DE SETMANA EN SANT MIQUEL

25 i 26 de març 2017

Tot va començar dissabte amb una excursió caminant des de la plaça a Sant Miquel. Acompanyats per Joan V. Candel (Fil-per-randa), vam descobrir els poemes que Vicent A. Estellés va dedicar al patró de Llíria.

Magistral el recorregut històric del monestir per part d’Amadeu Civera: per fora, per dins, per l’arquitectura, per la pintura. Rigor i sentiment.

Magnífic i emotiu el concert de l’agrupació el Micalet. L’orquestra de plectre va interpretar una estrena absoluta del compositor de Cabanes, Josep Vicent Ripollés, sota el títol… EDETANS. Gràcies mestre.

Volem agrair l’esforç de tota l’agrupació i molt especialment del seu director Miquel Gómez, per la seua inestimable col·laboració. Miquel, Llíria necessita gent com tu.

Patrícia Cabanes, Paco García i Susi Esteve amb l’ajuda de Miquel Gómez recitaren un bonic poema tots junts. Llíria s’ajunta pel seu patrimoni. En açò no hi ha colors.

Gràcies Patrícia per la col·laboració municipal facilitant els trasllats dels concerts previstos a Sant Miquel. Entre tots ho farem tot.

De nou diumenge, una excursió caminant des de la plaça Major a Sant Miquel, acompanyats per Joan V. Candel (Fil-per-randa). Divertidíssimes les llegendes de dimonis.

Jose Antonio Peña s’estrenava com a guia turístic. Superant totes les expectatives, va convertir una simple visita en una interessantíssima conferència sobre la vida dels ibers.

Motivador i ple d’emocions el concert que la Banda Democràtica de Pensionistes de Llíria, Camp de Túria i Serrans interpretà per primera vegada en el monestir de Sant Miquel. Salvador, açò només és el principi.

Tancàrem cap a les 14:00h amb un refrigeri ofert pel restaurant la Blanquera.

En fi. Ensenyarem el monestir, coneguérem el jaciment i Roberto va recollir quantitat d’adhesions a la candidatura de Sant Miquel. No podem demanar-ne més.

EL TOSSAL DE SANT MIQUEL. Paisatge sagrat

GESTOR: Roberto Enguídanos.

Defensa: José Maria Peña, escriptor.

Cicerone Edetà: Amadeo Civera.

Regidora: Reme Mazzolari.

Comerç tradicional: Restaurant La Blanquera.

Associacions: Germandat de Sant Miquel i Cort de Maria.

Música: Orquestra de peltre “El Micalet”. Banda de Música UDP.

Centre educatiu: CEIP Sant Miquel.

Peça referencial: Sta. Maria del Puig.

Gràcies amics per l’esforç.

CAP DE SETMANA EN LA SANG

11 i 12 de març 2017

Tot ha començat amb un esmorzar al carrer Sant Vicent. Cocots, pastetes, cervesa… de tot menys el xocolate, (era molt tard), acompanyaren a Estellés, Neruda, Martí i Pol… mentre sonava la flauta de Carlos, un futur artista.

Interessantíssima conferència del professor Joaquim Corts, sobre les esglésies gòtiques de conquesta. Gràcies mestre.

Molt il·lustrat el recorregut històric de l’església de la Sang per part de José Miguel Maícas. Un passeig per la història.

UAUUUU!… Meravellós concert del quartet de vent que actuà la vesprada de dissabte 11 de març, recolzant la candidatura de l’església de LA SANG.

Volem agrair l’esforç del CLARÍN per tal de conformar tan excel·lent grup de músics. Una delícia per als sentits.

Música Temprana ha omplit Llíria de gent passejant, de xiquets jugant, de iaies i iaios al·lucinant i de música la Sang.

Motivador, ple de records, d’emocions i nostàlgia el xicotet discurs que Rosario Coll (Ca Susi) ha fet servir diumenge 12 per a tancar el primer cap de setmana de les Meravelles Llirianes.

LA SANG. Alçada a plom.

GESTORA: Concepción Prats Carbonell.

Defensa: José Miguel Maícas. Arquitecte i professor.

Cicerone Edetà: Francesc Aigües. President Banda Primitiva.

Regidora: Susi Esteve.

Comerç tradicional: Ca Susi.

 Associació: Banda Primitiva de Llíria. Angeles Madre.

Peça referencial: Sant Feliu de Xàtiva. Ximo Corts.

Gràcies.

PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA A VALÈNCIA

DIUMENGE 26 DE FEBRER

12:00 h. JARDÍ BOTÀNIC DE VALÈNCIA. Universitat de València.  

Presentació del programa a càrrec de Joan V. Candel i José Miguel Maícas. Audiovisual. Aplicació mòbil…

Recital de música i poesia. Esther Villanueva, Pablo i Antonio Badenas. REFRIGERI de productes llirians.

 

 

PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA A BARCELONA

DISSABTE 18 DE FEBRER

Les Meravelles Llirianes viatgen fins a Barcelona per la seua presentació a la Casa de València de la Ciutat Condal. Pel matí han acudit a l’assaig de la Banda Municipal de Barcelona amb el director Salvador Brotons en un acte de suport a la candidatura Llíria Ciutat dels Músics com a Meravella lliriana.

 

La iniciativa naix després dels intercanvis musicals que durant l’any 2016 la ciutat de Llíria ha tingut amb la Banda Municipal de Barcelona com el concert el 22 de juliol a l’auditori de la Unió Musical i concert del mestre Salvador Brotons dirigint la Banda Simfònica de la Unió Musical el dia 19 de novembre. La gran quantitat de músics valencians que formen part de la citada agrupació, dels quals actualment 7 són de Llíria, els sol·licitem la col·laboració entre la Banda Municipal i la ciutat de Llíria per tal de recolzar la candidatura de “Llíria com a ciutat de la música i dels músics” en el projecte de difusió del patrimoni cultural de la ciutat de Llíria, en la qual la primera fase consisteix en l’elecció de les Meravelles Llirianes”.

Així que un grup de veïns de Llíria s’ha desplaçat fins a Barcelona per mostrar el projecte a La Casa de València. Juntament amb ells ha estat la cantautora Maria Faubel qui ha posat la música a la vetlada, i Esther Villanueva, amb un recital de poesia. A més, s’ha pogut degustar una mostra de la gastronomia edetana.

 

PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA A LLÍRIA

DIUMENGE 12 DE FEBRER

11:00 h. Des de les Termes Romanes. CERCAVILA a càrrec del grup de danses El Tossal.

12:30 h. A CA LA VILA.

Joan V. Candel. Director del programa. José Miguel Maicas. Disenyador del Web i de l’aplicació. Andreu Candel i David Santapau. Audiovisual. Manuel Civera. Alcalde de Llíria i president d’Honor.

TAPES i ARRÒS

LES MERAVELLES LLIRIANES, pretenen omplir les parets de Llíria de fotografies de les candidatures. Fotografies que rodaran per els establiments col·laboradors. Encetàrem divendres 3 de febrer al Restaurant TAPES i ARRÒS amb una preciosa col·lecció de fotos del meravellós paratge de L’ERMITA I LA FONT DE SANT VICENT obres de MARIBEL AÍSA.

Participaren en el Sopar ITALO-LLIRIÀ que ens va oferir TAULES i ARRÒS. Una festa gastronòmica conduïda per Joan V. Candel el qual ens va il·lustrar de l’origen dels plats com ara, Bruschetta, Carpaccio, Ravioli, Mozzarella, Risotto, Tiramisú…Un exquisit menú degustació fusió de la gastronomia italiana amb productes llirians.

Una delícia de nit.

POESIA A CA EL GUITO

LES MERAVELLES LLIRIANES, a més del contingut de divertiment, té com a finalitat, dinamitzar el xicotet comerç del centre històric de Llíria. Un dels més atractius comerços està a la Plaça de Partidors, un bonic local, un producte variat i de gran qualitat amb una gent encantadora atenent al públic.

Allí, a Cal Guito férem el primer recital de poesia d’autors tant importants com Pablo Neruda, Vicent Andrés Estellés i Miquel Martí i Pol, en una xarcuteria.

Acompanyats de dues copetes de vi, una de cava, que aportà la Bodega Tino, l’exquisit pernil, embotits, amb diferents tipus de formatges i un grup de persones entregades a la literatura, ens proporcionaren una deliciosa velada que de ben segur no serà l’última.

 

A la pica i a rentar

Ara que tinc la nevera plena
què faré avui de sopar?
El treball no em deixa cap hora
per buidar la pica i rentar.

Fa quasibé una setmana
que plats i gots vaig empilant
i no n’hi ha manera
en la cuina, poder cuinar.

Un cúmul de perols,
plats i olles,
culleres i pots,
paelles, safates,
forquetes i gots,

el morter i la massa,
la cuina amb els focs,
ganivets i espàtules,
cassoles i pots.

Massa cassoles a escurar
millor a Cal Guito
me’n vaig de sopar.

Joan V. Candel.